Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nün temel amacı yiyecek-içecek sektöründe ihtiyaç duyulan kuramsal ve uygulamalı bilgi ve becerilerle donanmış, ulusal ve uluslararası alanda rekabet edebilecek ve yiyecek-içecek sektörüne hizmet verecek uzman personeller yetiştirmektir. Bölümün bir diğer amacı ise Türk ve Dünya Mutfakları’nı tanıyan ve Türk Mutfağı’nın tanıtılmasına aracılık edecek kişiler yetişmektir. Ayrıca bu bölüm zengin Türk Mutfak kültürümüzün akademik bir ortamda araştırılarak korunmasına ve bu kültürün uluslararası alanda tanıtılmasına da katkı sağlayacaktır.

Dört yıllık lisans programı süresince adaylara en temel seviyeden en ileri düzeye kadar Türk ve Dünya Mutfakları teknikleri, yiyecek-içecek işletmeciliği, yemek kültürü ve tarihi gibi alanlarda teorik ve uygulamalı olarak eğitim verilmesi planlanmıştır. Temel derslere ilave olarak öğrencilerin eğitim programını zenginleştirmek için insan kaynakları yönetimi, pastacılık ve çikolata gibi farklı seçmeli dersler de ders müfredatına ilave edilmiştir. Bu dersler ilerleyen dönemlerde öğrencilerin gelişim süreci takip edilerek zenginleştirilecektir.  Bölümümüzden mezun olacka öğrencilerimiz ağırlıklı olarak ulusal ve uluslararası beş yıldızlı otellerin mutfak ekibinde veya yiyecek içecek bölümlerinde, restoranların mutfak ya da işletme kısımlarında, gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde (AR-GE), yiyecek-içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda ve görsel-basılı yayın kuruluşlarında raahtlıkla çalışabilecek bilgi ve beceri donanımına sahip olacaktır.

Özellikle son yıllarda programa olan ihtiyacın ulusal ve uluslararası ölçekte artmış olması, programa olan ilginin ön sıralara taşınmasına zemin hazırlamış olmakla beraber, dünyanın her noktasında artan nüfus, azalan yer altı ve yer üstü kaynakları gözönünde bulundurulduğunda, beslenme alışkanlıklarının ve kaynaklarımızın sürdürülebilirliğinin tekrardan gözden geçirilmesi gerekliliğini ortaya koymuştur. Bu nedenle programımızın öncelikli hedefleri arasında mevcut yerel kaynaklarımızın ve zenginliklerimizin öncelikli olarak kullanılmasına önem vererek ülke ekonomimize ve zirai üretimimize destek sağlamak, ülkemizdeki ulusal ve uluslararası turizm endüstrisinin gelişimine ve kalitesine katkı sağlayacak üretim, depolama, servis ve sunum tekniklerinin bilimsel ve teknolojik yönden araştırılmasını ve geliştirilmesini sağlamak gibi hedefler bulunmaktadır.


Programa alınması düşünülen öğrenci sayısı:

Tam burslu 5 öğrenci, %75 burslu 15 öğrenci,  %50 burslu 30 öğrenci toplam 50 öğrenci. 

Antalya Akev Üniversitesi

Antalya Akev Üniversitesi

İLETİŞİM

Adres: Kadriye Mah. Celal Bayar Cad. No:5-6 Serik/ANTALYA

  • Telefon: 444 1 264
  • Email: info@akev.edu.tr