Gastronomi-Bölüm Hakkında

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nün temel amacı yiyecek-içecek sektöründe ihtiyaç duyulan kuramsal ve uygulamalı bilgi ve becerilerle donanmış, ulusal ve uluslararası alanda rekabet edebilecek ve yiyecek-içecek sektörüne hizmet verecek uzman personeller yetiştirmektir. Bölümün bir diğer amacı ise Türk ve Dünya Mutfakları’nı tanıyan ve Türk Mutfağı’nın tanıtılmasına aracılık edecek kişiler yetişmektir. Ayrıca bu bölüm zengin Türk Mutfak kültürümüzün akademik bir ortamda araştırılarak korunmasına ve bu kültürün uluslararası alanda tanıtılmasına da katkı sağlayacaktır.

 

Neler Öğreneceksiniz ?

Dört yıllık lisans programı süresince adaylara en temel seviyeden en ileri düzeye kadar Türk ve Dünya Mutfakları teknikleri, yiyecek-içecek işletmeciliği, yemek kültürü ve tarihi gibi alanlarda teorik ve uygulamalı olarak eğitim verilmesi planlanmıştır. Temel derslere ilave olarak öğrencilerin eğitim programını zenginleştirmek için insan kaynakları yönetimi, pastacılık ve çikolata gibi farklı seçmeli dersler de ders müfredatına ilave edilmiştir. Bu dersler ilerleyen dönemlerde öğrencilerin gelişim süreci takip edilerek zenginleştirilecektir.

Bölümümüzden mezun olacak öğrencilerimiz ağırlıklı olarak ulusal ve uluslararası beş yıldızlı otellerin mutfak ekibinde veya yiyecek içecek bölümlerinde, restoranların mutfak ya da işletme kısımlarında, gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde (AR-GE), yiyecek-içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda ve görsel-basılı yayın kuruluşlarında rahatlıkla çalışabilecek bilgi ve beceri donanımına sahip olacaktır.

 

Bölüm Hakkında

Türkiye’de son yıllarda popüler mesleklerden biri haline gelen gastronomi uzmanlığı, öğrenciler tarafından tercih edilen bölümlerin başında gelmektedir. Ülkemizde lisans düzeyinde Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümleri 2003 yılından itibaren açılmaya başlamıştır.

Sanat ve Tasarım Fakültesi bünyesinde kurulan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak öncelikli hedefimiz; gelişen ve hızla talep gören bölgesel, ulusal ve uluslar arası yiyecek içecek endüstrisine araştırmacı, girişimci ve olağanüstü fikirler üretebilen dinamik gastronomlar yetiştirmektir.

Akademik düzeyde verdiğimiz teorik ve uygulamalı eğitimlerle öğrencilerimizi uluslararası mutfak tekniklerinin ışığında Türk Mutfak Kültürünün köklü ve zengin birikimini harmanlayarak dünya gastronomi platformunda söz sahibi olacak profesyoneller olarak hazırlamak amaçlanmıştır. Temel derslerin beraberinde öğrencilerin kişisel becerilerine yönelik uzmanlık alanları belirleyebilecekleri "Pastacılık ve İleri Pastacılık Teknikleri", "Ekşi Maya Kültürü ve Ekmekçilik", "Yemek Stilistliği ve Fotorafçılığı" gibi seçmeli dersler ile zenginleştirilmiştir.

Öğrencilerimizin eğitimleri süresince yapacakları zorunlu stajlar kapsamında, sektörde önde gelen otel ve birinci sınıf restoran işletmelerinin işbirliğiyle, kuramsal ve uygulamalı eğitimimizi de destekler nitelikte mesleki stajlarını yapabilmeleri hedeflenmiştir. Ayrıca bölümümüz kadrosunda yer alan uzman öğretim elemanlarıyla Türk Mutfak kültürünün zenginlikleri akademik olarak araştırmak ve uluslararası alanda tanıtmak hedeflenmektedir.